SPEICH AREAL / CH-ZURICH / INVITED COMPETITION / 2010 / 2ND PRIZE •
026_www_Hoenggerstrasse.jpg
street view
1/6
The linear dynamic of the river as well as the urban disposition of the traffic-dominated square in the north characterize the perimeter. Reaching the maximum potential of allowed useable surface, the project aims to benefit from these diverse urban dispositions as well as the strict zoning regulations. The curved build-to line generates the form and gives the building its dynamic yet elegant appearance. Gradually shifted levels resulting in over height living rooms absorb the sloping topography. The open loft spaces in the basement form a semi public terrace towards the river in the south. A slightly terraced ad informal garden continues the stepping pattern towards the river. The minimal and regular building structure is separated from all installations and thus generates essential flexibility and adaptability in the floor plan.
-
Status: Invited Competition 2010,
2nd Prize
Client: Speich Copy Print AG
Type: Mixed Use (Housing, Office, Loft spaces)
Size: 6'500 m2
Program: 10 loft spaces, 2 WG's, 30 Appartements, 1'700m2 Office
Landscape Architecture: Ganz LA, Zürich

back to overview